HAAKS op het SPOEL


De kunstenaars dagen ons uit om te voelen, te reflecteren en te waarderen. Want in hun werken zit niet alleen schoonheid, maar ook een boodschap die dringend gehoord moet worden.

De expositie ‘Vergankelijkheid’ is te zien tot en met zondag 26 mei. Open op zaterdagen en zondagen van 13.00 – 16.00 uur. Locatie: Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40, Culemborg.

Jiska Hartog & Michiel Henneman

De collectie ‘Are you Nuts’ is het resultaat van een overvloed aan walnoten die ieder najaar letterlijk bij ons op de stoep viel. De collectie “Are You Nuts” bestaat uit een steeds groeiend aantal walnotendoppen waarin we gezichten frezen. Er komen steeds weer nieuwe personages, elke keer net iets anders, elke noot met zijn eigen verhaal en emotie; recentere stukken worden ondersteund en versterkt door oude familiefoto’s.

Elke walnoot broche draagt zijn een eigen boodschap en verhaal, die – wanneer ze op het lichaam worden gedragen – echt zichtbaar worden.

Dirk Rentmeester

Vergankelijkheid stemt soms treurig: we zien teloorgang, we moeten afscheid nemen. Dat kan ons confronteren met onze sterfelijkheid. Onze tijd op aarde is beperkt. We moeten keuzes maken en in actie komen. Zo geven we betekenis aan ons bestaan.

Met andere woorden, vergankelijkheid laat ons zien dat we ergens waarde aan hechten.

Peter Steutel

In november 2023 is mijn vrouw Hetty overleden na een korte periode van ziekte.

Ik heb drie jurkjes van Hetty geschilderd.

Rebecca Engels

Vergankelijkheid is een belangrijk onderdeel van de cyclus van het leven. Daarom is het essentieel dat we de pracht en de diversiteit van de natuur weten te waarderen. Laat je verrassen door mijn realistische tekeningen, die het leven vastlegt met grote precisie en liefde voor de natuur. Elk lijntje en elke nuance draagt bij aan het geheel. 

Bezoek onze tentoonstelling en laat je betoveren door de tijdloze schoonheid van vergankelijkheid.

Kathy Hermanns

Het vergaan van de materiële wereld om ons heen is iets wat altijd mijn aandacht getrokken heeft. Vergankelijkheid is voor mij niet per se een einde, maar juist een constant proces. De imperfectie die ontstaat in het proces vind ik spannender dan de perfectie van het eeuwige leven.

De doosjes zijn gevuld met schatten, object trouve, die ik onderweg tegenkom, op straat, in de natuur.

Elize Lutz

Ins blaue hinein
geschuurde huid 
gerafeld 
aaneen 
stuk
en ontdaan.

Ik werk meestal met papier en gereedschap wat herkenbaar en eenvoudig is. De bewerking zoals schuren, scheuren en perforeren transformeert en laat een tactiele huid zien, er ontstaat een nieuwe waarde. Weerstand, tijd, kwetsbaarheid en toeval zijn onderdeel van het proces, wat een innerlijke vertaling is. Ik zoek naar een subtiliteit die verwondert. 

Ellen van Vollenhoven

Humilis
Je ziet een selectie foto’s die gemaakt zijn tijdens mijn eerste Artist in Residence periode bij Werk aan het Spoel.

Site-specifieke kunst die je laat zien hoe de mens op deze plek aan de Lek ingrijpt en haar sporen achterlaat in het landschap. Van historische sluis tot Waterlinie-fort tot aangeharkt graskunstwerk en culturele hotspot.

Door het werk in een nieuwe context te plaatsen ontstaan er nieuwe vragen en antwoorden. Samen met het werk van Elize ontstaan er verrassende nieuwe lagen en betekenissen.

Kim Verschoor

Voor mij is vergankelijkheid de afbraak van materie in de loop der tijd. Tijd en vergankelijkheid zijn niet te stoppen. Voorbeelden zijn zichtbaar om ons heen, bv in ons voedsel. Dat voedsel is de basis van ons bestaan en stelt onze vergankelijkheid uit.Dit proces heb ik in beeld gebracht. Evenals het uiterlijk van de sla verandert ook de kleur en het beeld van de zoveelste afdruk.

Jopie Biesters

Vergankelijkheid, afscheid, transformatie, nieuw begin. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in mijn werk. Of het nou wezens zijn die gemaakt zijn van plastic soup uit de atlantische oceaan, of fantasiewezens die net geboren zijn, in mijn werk is altijd een sprankje hoop te vinden in afgedankte materie.

De Somebodies belichamen de zoektocht naar identiteit, de ontwikkeling van het zelf, en de constante verandering die inherent is aan het menselijk bestaan.

Als een metafoor voor de ziel die in een vorm wordt gegoten, herinneren de Somebody’s ons eraan dat we voortdurend in wording zijn, dat onze identiteit geen vaststaand gegeven is, maar eerder een voortdurende ontdekkingstocht.