HAAKS Projecten

HAAKS is breed inzetbaar. De mensen van HAAKS ontwikkelen zelf projecten, of zijn in te zetten voor het bedenken, organiseren of ondersteunen van projecten op het gebied van kunst, educatie, communicatie en events of een combinatie daarvan.

Expo in Zaltbommel

Naast Tabitha Boekweit en Ianthe Elbers exposeren zes kunstenaars die aan Haaks verbonden zijn: Daniëlle van Lunteren, Jopie Biesters, Kim Verschoor, Kirsten de Keizer, Peter Steutel en Willibrord Baar. De expositie vindt plaats van donderdag 27 oktober tot/met 26 november 2023. Openingstijden wekelijks op donderdag tot/met zondag van 11.00 – …

Bijeenkomst CultuurPlatform Culemborg bij HAAKS

CultuurPlatform Culemborg nodigt jou graag uit voor een bijeenkomst op dinsdag 31 oktober om 20.00 uur bij HAAKS, Parallelweg West 35, inloop vanaf 19:30 uur. Deze bijeenkomst is voor iedereen die zich onderdeel voelt van het culturele, kunstzinnige en creatieve veld in Culemborg. Om elkaar te ontmoeten, toekomstplannen te maken en te netwerken.

Programma:

-Al kennisgemaakt met het vrijwilligersplatform www.culemborgvoorelkaar.nl?
Dorine Ottevanger en Sandra Rigter van ElkWelzijn zijn aanwezig om toelichting te geven over het platform, over de vrijwilligersverzekering en nog veel meer. Ook gaan ze in gesprek over gezamenlijke behoeften op het gebied van vrijwilligerswerving, -scholing en netwerken.

-De UITagenda draait online al langer en inmiddels zijn er 8 uitgaven in gedrukte vorm verschenen, de 9e delen we uit de 31e. Wij zijn benieuwd naar jullie ideeën over de financiering van deze gedrukte versie in de toekomst. Vanaf januari moeten we als sector deze agenda zelf grotendeels gaan financieren. Wat zijn jullie voorstellen om inkomsten te genereren?

-En we willen vooruitkijken naar de planning van 2024: wat gaat er op evenementengebied gebeuren? Kennen jullie de ‘ onderwateragenda’s’ genoeg? Hoe komen we tot een betere afstemming?

-Een terugblik op de UITmarkt en het programma ‘cultuur op de kazemat’ tijdens festival Spoel. Wat wordt onze insteek volgend jaar?

De zeepkist is er voor eenieder die een oproep of mededeling heeft En natuurlijk tijd om elkaar te ontmoeten en te netwerken.

Deze uitnodiging wordt uit meerdere organisaties verspreid, zo kan het zijn dat je de uitnodiging meerdere keren ontvangt.

Wil je je komst aanmelden via info@cultuurculemborg.nl? Dank!

Graag tot 31 oktober,
Anne van der Weg (HAAKS),
Joanneke van de Woestijne (Theater De Fransche School),
Claire Vaessen (Museum Elisabeth Weeshuis)
Jos van der Horst (Kunst Educatie Culemborg)
Mark van Dooren (de Gelderlandfabriek).

Het nieuwe stadsfeest: Licht aan de Lek

Licht aan de Lek is een nieuw stadsfeest voor alle inwoners van de stad, jong en oud, Kuilenburger en import. Op de verjaardag van Culemborg zullen we samenkomen bij het ontsteken van de Engel. Vervolgens brengen we het licht van de Engel, dat staat voor hoop, positiviteit en verbinding, symbolisch samen via een lichtjesparade naar de historische binnenstad door middel van vooraf zelfgebouwde lichtobjecten en lampjes. Het feest wordt een verbindend evenement waarbij het in groepsverband (bijvoorbeeld met een vereniging, familie, club of met buren etc.) bouwen aan de lichtobjecten, het saamhorigheidsgevoel tijdens de lichtjesparade en het bewonderen van elkaars bouwsels en daarover in gesprek raken een belangrijk onderdeel vormen. Het feest is een middel om te verbinden

Hieronder lees je het hele plan

Op 6 december 1318 kreeg Culemborg stadsrechten. Een mooie dag om jaarlijks te vieren in aanloop naar de donkere dagen van het jaar, waar mensen elkaar graag opzoeken en samenzijn in een sfeer die past bij het Vrijstadgevoel.

Aanleiding
De gemeente Culemborg is nu op zoek naar een nieuwe invulling van een evenement dat voor een breed publiek aantrekkelijk is. Zomers is er al ontzettend veel te doen in de stad. In de wintermaanden is er alle ruimte voor een gezellige eigenzinnige invulling die past bij, en een uitbreiding is van wat er al leeft in Culemborg. Wij organiseren graag een jaarlijks feest rond de Engel waarin we elkaar kunnen ontmoeten en kunnen genieten van de lekkere en mooie dingen die Culemborg te bieden heeft.

Datum
Op de eerste zaterdag na 6 december. In 2024 valt dat op zaterdag 7 december.

Wat
Vanaf 2024 is er op de verjaardag van Culemborg een nieuw stadsfeest waar alle inwoners van de stad, jong en oud, Kuilenburger en import, samenkomen voor het feest Licht aan de Lek. Alle inwoners hebben een Vrijbrief ontvangen met een uitnodiging van de burgemeester om deze dag naar het Licht aan de Lek Feest te komen dat start aan de voet van de Engel.

De Engel is het cadeau van Culemborg aan Culemborg en een geliefd icoon in de stad en staat voor verbinding, positiviteit en hoop. Inwoners door de hele stad hebben ‘hun’ Engel thuis voor het raam hangen en hechten inmiddels aan het iconische beeld dat nu al een paar jaar in de wintermaanden zichtbaar is langs de Lek en het spoor.


Hoe
In de aanloop naar de donkere dagen van het jaar met de feestdagen voor de deur verandert op deze zaterdag aan het einde van de middag het terrein aan de Steenovenslaan, waar de Engel staat, in een warme oase van lichtjes. Het moment van het ontsteken van de Engel is het startmoment van de feestelijkheden. Met z’n allen, samen met de burgemeester, tellen we af en bij nul gaat de Engel weer stralen. Een magisch moment. Vervolgens lopen we met alle mensen en kinderen en ieders zelf meegebrachte lichtjes en verlichte objecten in een gonzende en feestelijke parade door de mooi verlichte straten van de historische binnenstad. De lichtjesparade wordt begeleid door live muziek en dans. Langs de route staan toeschouwers en bewoners klaar met kleine traktaties voor de kinderen. Een nieuwe echt Culemborgse traditie is geboren wat zal in de tijd uitgroeien tot een steeds groter spektakel!


Lichtjesparade
De lichtjesparade slingert een route door de binnenstad die eindigt op de Markt. Symbolisch is het licht van de Engel naar de stad en de mensen gebracht. De grotere lichtobjecten krijgen een plek op de Markt en tegen dit sprookjesachtige decor geniet iedereen vervolgens van lekkere (warme) dranken en hapjes uit alle windstreken, denk aan köfte, stamppot, Turkse pizza, soep etc. van Culemborgse horeca en cateringondernemers, te verkrijgen bij verschillende barretjes en foodtrucks. Terwijl we samenzijn en elkaar ontmoeten en worden we verwonderd door kleine optredens verspreid over de Markt; een vuurspuwer, een lopend orkestje etc. De sfeer is gezellig, er is van alles te zien en alle ruimte voor ontmoeting tegen het decor van de lichtjes, de zelfgebouwde lichtobjecten, de Engel en de historische Markt. Dit eerste jaar willen we iedereen verrassen met een fantastische lichtprojectie op het oude stadhuis. In de volgende edities gaat het aantal lichtprojecties groeien.


Cultureel Vermogen
De samenleving verandert in rap tempo. Elkaar ontmoeten zorgt voor begrip voor elkaar en elkaars verschillen. Cultuur kan daarbij helpen. Door te werken aan ons Cultureel Vermogen maken we uitdagende culturele ontmoetingen mogelijk en maken we onze samenleving sterker. Dat kan door elkaar te laten zien wat we kunnen, door dingen te proberen, te ontdekken en daar plezier in te hebben. Door samen nieuwe dingen te maken met een onverwacht en onbegrensd resultaat. Door samen een groter of kleiner lichtobject te bouwen en deze tijdens Licht aan de Lek aan elkaar en het publiek te presenteren en erover in gesprek te gaan maken we die verbinding.

Workshops Lichtobject bouwen
In aanloop naar het festival zetten we een programma op waarbij de verschillende doelgroepen, onder begeleiding van een kunstenaar, tijdens een workshop zelf grote lichtobjecten gaan maken die onderdeel gaan vormen van de lichtoptocht. Het gaat hierbij om een programma waarbij in drie sessies gezamenlijk een object wordt ontworpen en gebouwd. Daarnaast kunnen basisscholen, maar eigenlijk iedereen, aanhaken door zelf met de kinderen in de periode voorafgaand aan het feest op school een lampion of een lampjesslinger te maken zodat iedereen kan meelopen met een lichtje. Door de workshop op deze manier in te richten en te begeleiden garanderen we dat de lichtobjecten bewonderenswaardig zijn en van hoge kwaliteit en als inspiratie kunnen dienen voor de komende edities.

Doel
Het feest wordt zoveel meer dan een visueel spektakel. Het wordt een feest van verbinding, van samenzijn en ontmoeten. Het gaat mensen met verschillende culturele achtergronden verbinden door samen te werken in de voorbereiding van de lichtoptocht, samen in de optocht mee te lopen of ernaar te kijken en samen wat te eten en te drinken en samen te genieten van de resultaten van de bouwwerken en de programmering in de avond. Het wordt daarmee een feest voor álle Culemborgers. Als iedereen zijn buurman of buurvrouw uitnodigt om samen mee te lopen of te gaan kijken naar de lichtjesparade, of naar de Markt te gaan voor de optredens, dan doet de hele stad mee. Het stadsfeest verenigt inwoners van alle leeftijden en achtergronden. Met Licht aan de Lek versterken we de positieve impact van de Engel op de saamhorigheid in de stad. Onze stad, met haar rijke geschiedenis, levendige cultuur en unieke identiteit.

Samenwerking organisaties
Licht aan de Lek wil graag in de volgende jaren samen met alle Culemborgers het festival door ontwikkelen. Het is tenslotte het jaarlijkse verjaardagsfeest van de stad. We willen dat doen door andere organisaties te betrekken bij de inhoud/programmering: de Fransche School met de Podiumpoppers, de twee middelbare scholen, het Vrijstad Cultuurfestival, Gemeente Culemborg, KEC, Elk Welzijn en sportverenigingen, muziekverenigingen, wijkverenigingen etc. Deze kunnen allen hun achterban enthousiasmeren om aan te haken.

Samenwerking horeca
Alle hapjes en drankjes op het feest worden verzorgd door een mooie mix van diverse horecabedrijven uit de stad. Horecaondernemers op de Markt, maar ook valt te denken aan andere Culemborgse horeca en cateraars.

Samenwerking middenstand
Tijdens het feest en in aanloop daarnaartoe zal er een gevoel van saamhorigheid ontstaan. Het iconische beeld van de Engel is uniek voor Culemborg dat past bij een stad die groeit. Middenstanders kunnen de gehele decembermaand aanhaken op het positieve gevoel dat de Engel brengt. Na afloop van de lichtjesparade worden de lichtobjecten ten toon gesteld in verschillende winkels of horecagelegenheden in de stad. 

Programma

Zaterdag 7 december 2024
16.00u Start op Steenovensterrein: Licht aan de Lek: muziek, warme chocomelk etc,
16.45u Feestelijk openingsmoment met de burgemeester
17.00u De Engel gaat aan
17.15u Vertrek lichtjesparade vanaf de Engel
18.45u Einde lichtjesparade op de Markt18.30u Samen eten, drinken en kleine optredens, ontmoeten, elkaars objecten bewonderen.
22.00u Einde feest, voortzetting mogelijk in de diverse horeca

In het zonnetje
Het kan ook het moment in het jaar worden waarbij we laten zien dat Culemborgers naar elkaar omkijken en trots zijn op de stad. Bijvoorbeeld door een paar bijzondere Culemborgers in het zonnetje te zetten: de vrijwilliger van het jaar, de nieuwe stadsdichter of de beste buur van het jaar wordt gekozen.

Na Blue Monday gaat het licht van de Engel weer uit en moet iedereen weer op eigen kracht verder.

Publiek en bereik
Er is onderscheid te maken tussen deelnemers aan de lichtjesparade en bezoekers die komen kijken en deelnemen aan de feestelijkheden op de Markt. Wij verwachten dat er in het eerste jaar 3000 mensen op de lichtjesparade afkomen en dat dit aantal bij de gezelligheid op de Markt na afloop ruim verdubbeld zal worden. Het is een inschatting.

Organisatie
Het evenement wordt georganiseerd vanuit HAAKS, ruimte voor kunst. Binnen deze stichting zijn diverse mensen werkzaam vanuit de creatieve sector. De Vrijstad Drukker (o.a. bedenkers/makers Engel van Culemborg), Studio Lek (o.a. de drijvende kracht achter LEK Magazine en de Uitagenda) en diverse ontwerpers, makers en organisatorische talenten met ervaring en een netwerk in de evenementensector.

Daarnaast wil HAAKS de samenwerking opzoeken met personen en organisaties die ook een plan hebben ingediend voor het nieuwe evenement in de stad en hen betrekken bij de organisatie van het Stadsfeest: Licht aan de Lek. Dit zijn allemaal enthousiaste personen, veelal met grote organisatie ervaring die positief willen bijdragen aan een bruisende stad. Als we de krachten en waar mogelijk de ideeën bundelen staan we sterk en vergroot dit het draagvlak.

Communicatie
De hele stad moet weten dat dit evenement plaatsvindt en dat je er dus ook zelf actief aan mee kan doen door een lichtobject te bouwen. Er wordt een mix aan op elkaar afgestemde communicatiemiddelen ingezet: online, offline en fysiek. Daarnaast zullen we in aanloop naar het feest de Culemborgers meenemen in de voorbereidingen door workshops aan te bieden om zelf of in groepsverband ook een lichtje of lichtobject te maken.

Voorproefje in 2023
Het stadsfeest draait om een spectaculaire lichtparade waarbij iedereen met elkaar het licht van de Engel uitdraagt. In 2022 is hier een bescheiden begin mee gemaakt waarbij de burgemeester samen met de kinderburgemeester aftelde en het licht van de Engel aan ging. Dit jaar willen we nog meer mensen oproepen om met een lichtje naar het Steenovensterrein te komen en samen het ontsteken van de Engel te vieren. Voorafgaand is er de mogelijkheid om eerst naar een familiefilm te gaan in theater de Fransche School die aan zal sluiten bij de sfeer van het startmoment.

Toekomstperspectief
Het lichtfestival van 2024 is slechts het begin. Het kan uitgroeien tot een winterfestival dat jaarlijks verder uitgebouwd wordt. De lichtjesparade groeit met steeds meer deelnemers en steeds meer bijzondere lichtobjecten en meer lichtprojecties.

Vanaf 2025
wordt de rivier bij het stadsfeest betrokken door voor de jongeren iets unieks organiseren: op een speciale met lichtjes versierde boot vieren ze de verjaardag van Culemborg al varende op de Lek met een vet feest! Hiervoor komt een ervaren professionele rederij voor feestboten speciaal naar Culemborg gevaren. Eerst een fris-feest voor de jongeren van 12 tot 18 jaar (alcoholvrij) en daarna vaart de boot uit voor de party voor jongeren van 18+ en iedereen die het feest nog wil voortzetten.

In 2026 wordt het een feest dat een weekend lang duurt en plaatsen we bijvoorbeeld een Spiegeltent en een zweefmolen met kindervoorstellingen in de middag en feestelijke voorstellingen voor volwassenen in de avonden. En een licht/lasershow op de Engel en boven het water, een markt of braderie op de zondag et cetera. Het eindejaarsmoment met samen aftellen tot aan de centrale vuurwerkshow kan onderdeel worden van het Stadsfeest Licht aan de Lek.  En…als we het met alle Culemborgers samen voor elkaar kunnen krijgen: de door velen gewenste ijsbaan. Hoe geweldig zou dat zijn: schaatsen onder het licht van de Engel.

 2023202420252026>>> 
Samen aanlichten EngelVVVVV
Workshops VVVV
Lichtjesparade VVVV
Feestelijk samen op Markt VVVV
Partyboot frisfeest 12-18 jr  VVV
Partyboot 18+  VVV
Spiegeltent, zweefmolen etc   VV
Braderie/ Vrijstadmarkt    V
IJsbaan    V

World Cleanup Day

In september zijn leerlingen van acht verschillende basisscholen uit Culemborg druk geweest met het World Cleanup Day. Dit project wil mensen bewust maken van zwerfafval in de natuur en aanzetten om de troep op te ruimen. Afvalverwerkingsfabriek in de klasIn aanloop naar World Cleanup Day, dat plaatsvond op 16 september, …

Adopt an Artist

Adopt an Artist We zijn als HAAKS hartstikke trots dat we binnen het project Adopt an Artist een positieve bijdrage kunnen leveren aan het enthousiasmeren van jongeren voor kunst. Dit jaar worden 10 leerlingen met het profiel Kunst&Maatschappij van Lek&Linge begeleid door Pauline Zwart en professionele kunstenaars van HAAKS (Kim …

Kunstroute Culemborg 2023

HAAKS doet mee aan de Kunstroute Culemborg! Je vindt de HAAKS kunstenaars op de volgende locaties: In de Grote of Barbarakerk exposeren: Kathy Hermanns en Willibrord BaarAchterstraat 5: Jopie Biesters Lekkers aan de Lek: Kim VerschoorHuis van de Stad: Kees Schouten en Elize LutzCulemborgse Mannen: Peter Steutel en Dirk RentmeesterZandpand: …

Ontwerp Ketting Kinderburgemeester

Anneke van der Straaten heeft samen met edelsmid Hanneke Kievit en de kinderraad van Culemborg de nieuwe kinderburgemeestersketting ontworpen en gemaakt.

De Engel van Culemborg

Aan de Lek staat het monument van de oude spoorbrug. Deze brug is gebouwd in 1868 en mag met recht een wereldwonder genoemd worden; met een overspanning van maar liefst 150 meter lang, mede door gebruik te maken van het toen nieuwe bouwmateriaal staal. In die tijd was dat een …

UITagenda Culemborg

Samen met de projectgroep Cultuur is de UITagenda ontwikkeld, ontworpen en uitgevoerd. De agenda is online te bekijken en iedere twee maanden komt er een papieren versie uit die op 30 verschillende plekken in de stad is af te halen. Bekijk de UITagenda hier