Van 6 december tot 15 januari brandt de Engel van Culemborg. Een uniek monument dat nu al in een adem genoemd wordt met de gigantische Kerstboom van Lopik/IJsselstein. Je kunt de Engel van een afstand bekijken, maar ook van dichtbij, en dat is magisch! Vanaf de Veerweg en het Steenovensterrein wandel je zo naar de Engel. Of neem het pad dat van de Kanonnenpoort langs de spoordijk naar de Lek voert. Van dichtbij is de Engel heel imposant.
Aan de Lek staat het monument van de oude spoorbrug. Deze brug is gebouwd in 1868 en mag met recht een wereldwonder genoemd worden; met een overspanning van maar liefst 150 meter lang, mede door gebruik te maken van het toen nieuwe bouwmateriaal staal. In die tijd was dat een revolutionaire lengte. Zo’n grote overspanning in staal was nog nooit gemaakt. Culemborg was even wereldnieuws!
In 1983 is de oude spoorbrug vervangen door de huidige brug. Als eerbetoon aan de oude spoorbrug is er een monument gemaakt van het begin- en einddeel van de oude brug.
Het werd een inspiratiebron voor De Vrijstad Drukker die het monument is gaan uitdragen als symbool voor verbinding, duurzaamheid en innovatie.
Arjan Middelkoop en Anne van der Weg van De Vrijstad Drukker hebben het monument tot Engel gemaakt door er daadwerkelijk een cirkel op te zetten als hoofd en het aan te lichten. Door die tijdelijke toevoeging, heeft het monument nog meer kracht en betekenis gekregen: het kreeg menselijk waarden. Zo ontstond het lichtkunstwerk de Engel van Culemborg die de inwoners verbindt en zorgzaamheid en optimisme uitstraalt. Hiermee kwam tevens het monument weer letterlijk in de schijnwerpers te staan.