World Cleanup Day

In september zijn leerlingen van acht verschillende basisscholen uit Culemborg druk geweest met het World Cleanup Day. Dit project wil mensen bewust maken van zwerfafval in de natuur en aanzetten om de troep op te ruimen.

Afvalverwerkingsfabriek in de klas
In aanloop naar World Cleanup Day, dat plaatsvond op 16 september, verzorgden Kristel de Jong en Anneke van der Straaten van HAAKS gastlessen over zwerfafval in 17 klassen op acht verschillende basisscholen. Lessen over de gevolgen van plastic afval in de natuur en hoe je ervoor kunt zorgen dat er minder afval komt. Kristel: “De kinderen weten al heel veel over zwerfafval. Wij hebben ze verteld over manieren van afvalverwerking en samen met de kinderen in de klas een afvalverwerkingsfabriek gebouwd. Met technieken als magneten, trillen, zeven, drijven en zinken kun je heel goed verschillende plasticsoorten scheiden.”

Plastic fantasiebloemstukken
Vervolgens kwamen verschillende schoolklassen naar de werkplaatsen bij HAAKS om van al dat plastic afvalmateriaal een groot fantasiebloemstuk te maken. Want met bloemen kun je een boodschap overbrengen, je kunt iemand feliciteren, beterschap wensen of een zetje in de goede richting geven. Deze kinderen willen graag de boodschap overbrengen dat iedereen wel zijn best doet, maar dat er nog veel meer groen en bloemen in Culemborg mag komen en minder afval.

Wethouder Bijvoet op bezoek
Met een scharen, kniptangen, ijzerzagen en lijmpistolen gingen de kinderen de berg aan plastic materiaal te lijf. Wethouder Daphne Bijvoet van onderwijs en natuur kwam langs om de resultaten te bekijken: “Fantastisch om te zien hoe de kinderen uitgedaagd worden om van afvalmateriaal iets moois te maken en hoe de creativiteit gaat stromen.”

Expositie van het kunstwerk
Het totale kunstwerk dat door 140 leerlingen van vijf verschillende Culemborgse basisscholen gemaakt is, wordt geëxposeerd in de Grote of Barbarakerk tijdens de Kunstroute op 30 september en 1 oktober.

Foto: Daphne Bijvoet (l) met leerlingen van de Julianaschool en Kristel de Jong (m) tijdens de workshop voor World Cleanup Day.